به گزارش مرکز خبر حوزه ، اين كتاب در چهار فصل به نظريه تفسير و مسائل آن، هستي شناسي معنا، معرفت شناسي معنا و اخلاقيات معنا و الزامات تفسيري متن وحياني پرداخته است. در مقدمه اين كتاب آمده است: تمدن و فرهنگ اسلامي به طور بارز و آشكاري متن محور است و تفيسر عالمان مسلمان از قرآن و روايات، شالوده ي اصلي معرفت ديني، منش و اخلاق اسلامي و شبكه روابط اجتماعي مسلمانان را سامان مي دهد و شاخههاي مختلف علوم اسلامي تحت تأثير عميق فهم و تفسير متن وحياني و منابع نقلي و روايي قراردارد. از سوي ديگر، از دهههاي نخست قرن بيستم ميلادي به اين سو، شاهد بروز و ظهور ديدگاهها و نظريههايي در باره ي زبان، فهم و تفسير و سازوكار حصول فهم هستيم كه در تقابل جدي با تقليهاي مرسوم و مقبول در نزد عالمان مسلمان از اين امور قرار مي گيرند. تقابل و چالش مزبور، طبعاً ترديدها، پرسشها و شبهاتي را درباره ي اعتبار و حقانيت اين رويكرد تفسيري رايج و متداول در پي دارد و ضرورت تبويب و تنقيح نظريه اي جامع درباره ي مباحث بنيادين فهم و تفسير متن را پيش روي عالمان مسلمان مي نهد.
كتاب حاضر در كنار تأمين هدف يادشده و پرداختي به اهم چالشهاي معاصر در حوزه تفسير متن، برآن است كه بانگاه دانش محور افق و فضاي جديدي در قلمرو تأملات تفسير بگشايد به گونه اي كه در كنار مقولاتي نظير روشهاي تفسيري، اصول و قواعد تفسير، مناهج تفسيري، عرصه اي تحت عنوان نظريه تفسيري محل توجه محققان حوزه تفسير متن قرار گيرد.
بر اساس گزارش روابط عمومی پژوهشگاه حوزه ودانشگاه «نظريه تفسير متن» در يك هزار و پانصد نسخه و قطع وزيري، توسط پژوهشگاه حوزه و دانشگاه منتشر شده و در اختیار عموم علاقهمندان و پژوهشگران قرار دارد.